viernes, octubre 07, 2005

2nd day in Stockholm

Avui he anat amb metro des de Universitetet fins a T-Centralen i d'allà he anat caminant fins a l'illa de Djurgarden que és on es troba el Vasamuseet. Com a curiositat explicar que m'he comprat una tarjeta de metro on per picar has de passar per la taquilla i dir-li al de la guixeta a quina estació vas, i normalment et marca dos zones que és el mínim. El Museu Vasa és un museu on s'exposa el buque de guerra real Vasa del segle XVII. Resolta que en el recorregut inaugural d'aquest vaixell fent 1300 metres amb la mar en clama, el vaixell es va enfonsar en el port d'Estocolm el 10 d'Agost de 1628, perdent la vida 50 persones.

Al 1956 un arqueòleg va trobar el vaixell, i no va ser fins al 1990 que van inaugurar el museu després de reflotar-lo amb una complexa operació. Es diu que el motiu de que s'enfonsés el Vasa el mateix dia de la seva inauguaració va ser perquè mentre el construien, el rei Vasa va anar a visitar la construcció i li va semblar que era més petit dels que havia vist, així que va ordenar fer una planta més amb canons. L'excés de canons i armes va fer que no aguantés el pes, i l'arquitecte del vaixell es va suïcidar, segurament per no haver-se negat davant del Rei Vassa a la construcció d'una nova planta amb canons que no estava en els planos originals.

La veritat és que el vaixell és impressionant tal i com demostra la següent imatge:



Quan estava sortint m'he trobat amb un segurata que buscava de forma aparatosa amb una llanterna dins de papareres i pels racons del museu. Quan he sortit m'he trobat dos cotxes de Polis com aquest. És curiós això de que es diguin Polis...



Després he estat passejant pel parc al costat del Nordiska Museum, i he tornat cap a la zona del centre per Ostermalm, passant pel Nordiska Museet i pel parc de l'Humlergarden on m'he prés un refrigeri d'un típic cake suec.

Després he recorregut el pont que uneix el centre amb el Gamla Stan, que ve a ser ell casc antic d'Stockholm. Al principi del Gamla Stand es troba el Palau Reial, concrectament el del Rei tot i que els reis de Suècia vieun al Palau de la Reina que es troba fora d ela ciutat. El Palau data del segle XVII i és el símbol de la gran potència que va ser Suècia durant aquell segle i principis del XVIII.

M'he perdut expressament pels carrers del Gamla Stan, i he recorregut carrers comercials dels més coneguts a Stockholm com el Vasterlanggatan, fins a arribar a la plaça on es troba el museu dels premis Nobel. He dinat en un restaurant italià anomenat Michelangelo, recomenat per una de les guies que porto, on m'he menjat una pizza Cuatro Stagioni prou bona.



Mentre dinava m'he anat fixant amb els diferents murals que hi havia pel restaurant, sobretot amb el que hi havia en el sostre que era una rèplica del que hi ha a la Capilla Sixtina que es titula la creació amb Sant Pere i Adam. Però el més bo de tots els murals me l'he trobat quan he acabat de dinar i he passat pel lavabo del restaurant Michelangelo, m'ha sobtat el mural pintat sobre rajola que tenen en el bany. Té pinta d'orgia total:



Per la tarda he recorregut la zona del Kungstradgarden on hi ha una vistosa esglèsia de color granate anomenada Jacobs Kyrska, que data de l'any 1580, tot i que es va acabar de construir l'any 1643.



Després m'he dirigit a la zona comercial més moderna d'Stockholm i he quedat per trobar-me amb els amics que viuen per aquí a una cantonada que ve a ser El Corte Inglés: concretament a la cantonada del Athlens City.

Pr la nit hem sopat Sushi mentre xerràvem amb un veí suec, i hem sortit per anar a una festa que es feia aprop. La festa no ha estat de l'èxit de lo esperat, així que marxàvem a casa, però hem tingut una sort inesperada. 3 noies ens han parat pel carrer i ens demanàvem si podiem xerrar amb un amic d'elles per telèfon per tal de que poguessin arribar a una festa. Les hem acompanyat a una festa d'estudiants i ens han invitat també. Allà hem conegut a sueques, alemanyes, franceses i irlandeses. I la nit ha acabat millor de lo esperat.

No hay comentarios: