Monday, December 21, 2009

Piet Retief i Dingaan (historia real)

En el llibre de El Factor Humà, del qual vaig fer un post en aquest blog anomenat El factor humano (by John Carlin), s'explica un història real que vull transcriure perquè la vaig trobar molt curiosa al llegir-la:

"L'any 1838, el general bòer Piet Retief va conduir un miler de carretes tirades per bous, plenes d'homes, dones i nens, fins al cor mateix de les terres zulus. Dingaan, el rei zulu, va observar els colons amb aprensió, ja que li havien arribat notícies que s'apoderaven de les terres allà on anaven, i també havia sentit que havien inflingit terribles baixes humanes entre ls tribus negres que havien intentat oposar-s'hi. El primer instint de Dingaan va ser presentar batalla.

Els zulus eren, al cap i a la fi, els guerrers més valents, disciplinats i temuts de tot el sud de l'Àfrica. Les antigues generacions del seu poble havien escombrat abans tota la regió de la mateixa manera que ara semblava que ho feien els bòers. Però aquest enemic tenia cavalls i rifles, i el rei zulu va concloure que tindria más èxit arribant-hi a un pacte que enfrontant-s'hi amb els seus impis armats només amb llances.

En conseqüència, va enviar els seus emisaris al general Retief i va invitar-lo al seu poblat, el kraal, on li proposà de trobar una fòrmula por conviure en pau.

Retief, que la història ens il·lustra com un personatge honorable, va acceptar la invitació, malgrat els advertiments d'alguns dels seus homes que no es refiés del rei zulu, que havia aribat al tron després d'assassinar al seu germà consanguini, Shaka. Retief preveia, però, que Dingaan no seria tan temerari per fer el mateix amb el líder d'un gran contingent d'homes blancs fortament armats.

El 3 de Febrer de 1838, Retief va arribar a la capital zulu, Mgungundlovu, el nom de la qual significa el lloc secret de l'elefant, amb una delegació de 69 homes, cavalls i caps de bestiar com a obsequi per a Dingaan. Tot va anar bé. Abans d'acabar el dia, ambdues parts havien signat un tractat pel qual Dingaan cedia grans extensions de terra als piones bòers.

Per celebrar l'acord, el rei va invitar Retiel i tota la seva delegació a una festa dos dies després, ala qual es representarien danses zulus tradicionals. Els blancs van rebre instruccions, que van obeir escrupulosament, de deixar les armes fora del kraal reial. Després, hi van accedir, van seure i, aleshores, quan les danses van arribar al seu clímax frenètic, Dingaan es va posar dret d'un salt i va cridar Bambani aba thakathi! (Mort als bruixots!). Els guerrers del rei, superiors a Retief i els seus homes, els van reduir i després els van conduir a un turó proper on els van massacrar."


¿Què us sembla la història del pacte entre Piet Retief i Dingaan?

No comments: