Al visitar Perpinyà (veure post sobre Perpignan a Emeshing Blog, em preguntava qui era aquest tal François Arago ó Francesc Aragó que apareix en diversos monuments i carrers d'aquesta ciutat francesa.
Francesc Aragó va nèixer a Estagell (Rosselló) al 1786, va estudiar matemàtiques a Perpinyà, i es va examinar a l'Escola Politècnica de Tolosa. Va sorprendre al seu examinador, JL Lagrange, pel seu coneixement en la matèria.
Al 1803 va entrar a l'Escola Politècnica de París, i un any després fou nomenat secretari de l'Observatori de París. Va estrar amb contacte amb Pierre-Simon Laplace i Jean Baptiste Biot per completar els mesuraments del meridià que no va acabar fins al 1809, en les que va estar a Mallorca i on va ser capturat equivocadament per l'exèrcit de Napoleó. L'estudi del meridià que passa per París va servir per establir la mesura del metre, i que després es va commemorar amb el que s'anomena el Meridià Verd.
Al 1816, juntament amb Joseph Louis Gay-Lussac, va començar els "Annales de chemie et de physique". Al 1819 va dedicar-se amb Biot a operacions geodèsiques a les costes de França, Anglaterra i Escòcia. Entre 1818-1822 va investigar sobre la pressió del vapor en diferents temperatures i la velocitat del so. Entre 1823-1826 va estudiar el magnetisme rotatori, que després va completar i difondre Michael Faraday.
François Aragó va donar suport a les teories de Jean-Augustin Fresnel en el camp de l'òptica, contribuint a confirmar el que ara s'anomena Punt d'Aragó. Els dos van experimentar sobre la polarització de la llum, i van arribar a la conclusió de la vibració de l'éter lluminós transversal. I finalment va idear la forma per mesurar la velocitat de la llum, que finalment van experimentar Hippolyte Fizeau i Léon Foucault.
A més Francesc d'Aragó va tenir una activitat política com a diputat del departament dels Pirineus Orientals al 1830, fomentant la instrucció pública, la retribució dels inventors, la difusió de la ciències experimentals, impulsar la construcció del ferrocarril i dels telègrafs elèctrics. A més va concedir una recompensa a Louis-Jacques Daguerre per l'invent de la fotografia, i es va ocupar de la publicació de les obres de Fermat i Laplace.
(Font de documentació del post Wikipedia)
Tweet
No hay comentarios:
Publicar un comentario