sábado, febrero 27, 2021

Quote sobre la prohibició del govern de Thatcher d'emetre veu de Gerry Adams (llibre No Diguis Res de Patrick Radden Keefe)

Avui us posrto un nou fragment del llibre de Patrick Radden Keefe titolat No diguis res: Una història real de violència i memòria a Irlanda del Nord, en el que expliquen la curiosa i a la vegada absurda decissió del govern de Thatcher de prohibir l'emisió de la veu del líder Sinn Féin Gerry Adams, el que obligava a subtitolar-lo o a doblar-lo per altres personaes , a vegades fins i tot actors coneguts...

"Quan va començar a tenir presència a l’escenari internacional, Adams s’havia convertit en una figura odiada a Anglaterra. Amb la seva calma inquietant i la seva erudició, era un personatge profundament polaritzador i potencialment perillós: un apologista del terrorisme virtuós, carismàtic i eloqüent. Temorosos, potser, dels poders de seducció ideològica d’Adams, el govern de Thatcher va imposar una peculiar restricció: «prohibir» l’IRA i el Sinn Féin a les antenes. En la pràctica, això significava que, quan Adams sortia per televisió, les cadenes britàniques tenien prohibit per llei transmetre el so de la seva veu. Podien mostrar la seva imatge i es podia explicar el contingut del discurs, però la seva veu no es podia sentir. Així, les cadenes van idear un dispositiu que resultava força pràctic, per bé que lleugerament ridícul: quan Adams sortia per televisió, un actor doblava la seva veu. El rostre era evidentment el d’Adams i les paraules eren seves, però la veu que les pronunciava pertanyia a una altra persona."

(from "No diguis res: Una història real de violència i memòria a Irlanda del Nord (Astrolabi Book 6) (Catalan Edition)" by Patrick Radden Keefe, Ricard Gil Giner)


No hay comentarios: