domingo, mayo 24, 2009

No m'ho crec (by Joan Majó)

M'he llegit en un tres i no res el llibre No m'ho crec de l'empresai i polític Joan Majó. Aquest llibre me l'havia regalat la meva noia per la Diada de Sant Jordi (veure post Regals de Sant Jordi 2009 a Emeshing.com).

És possible que es tracti d'un llibre més sobre la crisi, que aprofita el moment de desencís col·lectiu i de moda de la crisi per tornar-ne a parlar. Però també és veritat que ho fa des d'una vessant catalana, i que per tant té en compte la nostre posició en el món (jo afeigiria que molt complicada).

El llibre No m'ho crec - Entendre la crisi per comprendre el món que ens espera té la següent sinopsis:

"Aquest llibre és conseqüència d'una inquietud. «No estic tranquil», ens diu l'autor: «Tinc la sensació que no ens ho estan explicant tot, que no surten a la superfície algunes de les causes profundes del que està passant.» La gravíssima conjunjtura econòmica provocada pel col·lapse de les hipoteques subprime als Estats Units està posant en perill el sistema financer internacional en el seu conjunt i qüestiona el sistema capitalista tal com s'ha entès i utilitzat fins avui. Joan Majó, enginyer, home d'una trajectòria de llarg recorregut tant en la cosa pública com a l'empresa privada, es proposa en aquest assaig breu, amè i il·luminador destinat a no especialistes i a persones que han de prendre decisions operatives destriar el gra de la palla i explicar cada una de les diverses crisis -financera, de l'economia real i del sistema en conjunt- que s'han superposat i confluït en el moment present. És probable, i fins i tot natural, que la desorientació de la població davant dels titubeigs de les classes dirigents hagin derivat en suspicàcies. I la manca de confiança és un combustible més de la crisi. Entre tots, hem arribat a un cert consens sobre què ha succeït, però encara estan per descriure i analitzar-ne les causes en profunditat. No m'ho crec! és una eina de comprensió contra el desconcert i la desconfiança i un mapa ben útil per orientar-nos en el món que ve, que sens dubte serà molt diferent del que hem conegut."

Al llibre No m'ho crec de Joan Majó li posaria una nota de 6 sobre 10. Només el recomano per aquells que es vulguin documentar sobre els indicis que proposa el autor de les possibles causes de la crisi i les seves sortides...

No hay comentarios: