domingo, septiembre 18, 2005

RoboCup 2005 Osaka

Veient el TransWorld Sport he vist un reportatge sobre una competició que es fa sobre robots en l'esport, més concretament en l'esport rei: el futbol. La RoboCup 2005 es va celebrar del 13 al 19 de Juliol a l'Intex d'Osaka (Japó). En el mateix marc es va celebrar RoboCup International Symposium 2005.

La RoboCup té com a objectiu la millora i l'evolució dels robots, i els organitzadors s'han proposat que en el 2050 els robots juguin un partit de futbol amb la sel·lecció campiona del món de futbol. En el RoboCup 2005 també hi ha dues altres modalitats de competició com són el rescat, RoboCup Rescue i una altra a nivell junior. Això em recorda als campionats de robots que hi havia a la UPC (Universitat Politècnica de Catalunya) en els que la modalitat estrella era el sumo, però que també hi havia campionat de robots de neteja i de seguir un circuit.

La RoboCup 2005 Soccer es disputa en 5 categories diferents segons el tamany i el tipus de robot:

Simulation League: Aquesta lliga consisteix de partits de 2 equips d'onze jugadors virtuals, de manera que la simulació per ordinador proporciona una realística simulació dels sensors dels robots i de les seves accions.

Small Size League: En aquesta lliga els equips són formats per 5 jugadors, cadascú dels quals han d'estar dins d'un cilindre de 180mm per 150mm. Poden tenir dispositius pel dribbling i per xutar, sempre i quan no agafin la pilota més d'un 80% de la mateix. Les dimensions del camp són 4x5,5 metres, la pilota és taronja, i les regles són similars a les de la FIFA. Els robots han de ser del tot autònoms i no poden rebre instruccions humanes durant el partit. El partit és arbitrat per un humà. Aquesta modalitat de partit és molt ràpida i vistosa.

Middle Size League: Semblant a l'anterior però amb mides més grans, i amb la característica de que són 4 els robots per equip amb tot de sensors per poder jugas a futbol. Els objectes més rellevants són distinguits per colors, i pot haver comunicació inalàmbrica entre robots. Com en el cas anterior, no pot haver intervenció humana durant el partit, excepte si és per treure o posar robots a la pista.

4 Legged League: En aquesta lliga s'enfronten equips formats per robots de 4 potes com si fossin gossos, i que es poden trobar en el mercat, ja que són robots AIBO de SONY. L'únic que canvien els equips és el software de cada AIBO. També pot haver comunicació inalàmbrica entre els robots, i els objectes es diferencien per colors, com la pilota que és l'únic element taronja.


Humanoid League: En aquesta lliga els robots humanoides mostren les seves habilitats seguint els jugadors de futbol, com xutar la pilota, o defendre la porteria. En aquest cas la intervenció humana sí és permesa ja que és la modalitat més complicada, i alguns jugadors cauen al desequilibrar-se.

La propera edició del RoboCup tindrà lloc a Alemanya, d'on són alguns dels equips que han sortit victoriosos en aquesta edició disputada a Osaka.

No hay comentarios: