lunes, diciembre 04, 2023

Quote sobre la rivalidad de Edison contra Nikola Tesla (leído en "De la sabana a Mart: L'economia de la intel·ligència natural" by Xavier Sala i Martín) #Edison #Tesla #NikolaTesla

A continuación un interesante fragmento sobre la rivalidad de Edison contra Nikola Tesla, que leí en el libro "De la sabana a Mart: L'economia de la intel·ligència natural" by Xavier Sala i Martín:

"El multimilionari de la indústria del ferrocarril George Westinghouse va veure que el jove immigrant tenia un gran potencial i va decidir ajudar-lo financerament comprant-li les patents a canvi de royalties substancials. El 1893 Tesla i Westinghouse van sol·licitar ser els subministradors de la il·luminació de la fira de mostres de Chicago en competició directa amb Thomas Edison. Com que el pressupost que van presentar era la meitat de costós del d’Edison, van guanyar la licitació. Allà, Tesla va poder exhibir els seus generadors, dinamos i motors de corrent altern. La «guerra dels corrents» estava servida. En veure que estava perdent la batalla contra el seu exempleat, Edison va decidir jugar brut i va endegar una campanya de publicitat negativa contra l’invent de Tesla. Va fer fabricar una cadira elèctrica de corrent altern amb la qual va electrocutar, davant les càmeres de cinema, diversos animals per demostrar que l’invent de Tesla era extremadament perillós. El moment més impactant de la campanya va ser quan, el 1903, Edison va gravar l’electrocució d’una elefanta anomenada Topsy.(6) Per contrarestar la campanya d’Edison, Tesla es va exposar públicament a una descàrrega de corrent altern que va travessar el seu cos sense causar-li cap mal. Després d’anys de lluites i de demostracions sensacionalistes, finalment Tesla va acabar guanyant la guerra dels corrents i el seu corrent altern es va imposar arreu del món. La raó que explica la seva victòria no és sinó que, senzillament, la seva tecnologia era superior: la seva electricitat es podia transportar a llarga distància i, per tant, evitava haver d’omplir de centraletes generadores les grans ciutats com Nova York. La victòria de Tesla sobre Edison va demostrar un cop més que, a la llarga, el que guanya és la qualitat de l’invent i no pas el màrqueting. La primera gran central elèctrica de corrent altern va ser construïda a les cascades del Niàgara el 1894, i va servir per subministrar electricitat a la que en aquell moment era la ciutat més electrificada del planeta, Nova York, tot i estar situada a quatre-cents quilòmetres de Manhattan."

from "De la sabana a Mart: L'economia de la intel·ligència natural" by Xavier Sala i Martín


No hay comentarios: