miércoles, noviembre 29, 2023

Quote sobre que la propietat és la clau del progrés econòmic segons Acemoglu i Robinson (llegit a "Sabana a Mart" by Xavier Sala Martin) #propietat #quote #economia #Acemoglu #Robinson

A continuació us invito a llegir un interessant fragment del llibre "De la sabana a Mart: L'economia de la intel·ligència natural" by Xavier Sala i Martín sobre que la propietat és la clau del progrés econòmic segons Acemoglu i Robinson:

"Tot això ens porta novament a Acemoglu i Robinson, que en la seva gran obra Per què fracassen les nacions? expliquen que, efectivament, la garantia del dret a la propietat és la clau del progrés econòmic. Per bé que poden tenir èxit durant uns anys o uns segles, les societats amb institucions extractives tendeixen a implosionar, precisament perquè no garanteixen els drets de propietat. Ho acabem de veure amb la pagesia de la Xina de Mao. També podríem parlar d’altres episodis com la fallida de l’URSS o el fracàs econòmic de Corea del Nord. Els serfs medievals, els esclaus africans del Carib, els encomendados de les colònies espanyoles o els esclaus de l’antiga Roma tampoc no es podien quedar el producte addicional del seu treball i, per tant, treballaven poc i malament. La conseqüència va ser que els sistemes econòmics que es van construir a costa seva van acabar fracassant. Per contra —sempre segons Acemoglu i Robinson—, les societats que tenen institucions inclusives on les lleis són respectades i on el dret a la propietat està garantit per a tots els ciutadans (i no només per a les elits) són les que acaben gaudint de progrés econòmic. A les societats inclusives, la població entén que si s’esforça més, si inverteix en les seves capacitacions a través de l’educació, si es torna emprenedora i produeix objectes o dona serveis que tinguin demanda, la seva situació econòmica i la de la seva família té moltes probabilitats de millorar. La suma de tots aquests esforços, inversions, educació i emprenedoria fa que, al final, les nacions inclusives progressin molt més que les extractives."

from "De la sabana a Mart: L'economia de la intel·ligència natural" by Xavier Sala i Martín


No hay comentarios: