lunes, noviembre 20, 2023

Quote sobre el miraculós 1905 i Albert Einstein (llegit a "De la sabana a Mart: L'economia de la intel·ligència natural" by Xavier Sala i Martín)

En el post d'avui un porto un interessant fragment del llibre "De la Sabana a Mart" de Xavier Sala i Martin, on el protagonista és el gran Albert Einstein i els articles més importants del fonament de la física modera:

"Albert Einstein va tenir, sens dubte, una de les intel·ligències més prodigioses que ha existit mai. Durant un sol any, el 1905, conegut com a annus mirabilis, o «any miraculós», Einstein va publicar quatre dels sis articles que són el fonament de la física moderna i que van revolucionar la manera com la ciència entén els conceptes fonamentals de l’espai, el temps, la massa i l’energia.

El primer article explica l’efecte fotoelèctric i li va valer el Premi Nobel de Física.

El segon explica el moviment brownià i és l’article que va acabar de convèncer els escèptics que els àtoms existien.

El tercer explica la teoria de la relativitat especial.

I el quart desenvolupa la idea que la massa es pot transformar en energia, amb la fórmula física que va esdevenir la més famosa de tots els temps: E = mc2. Aquests són quatre dels sis articles fonamentals, però la cosa no s’acaba aquí perquè, dels altres dos,

un també el va escriure el mateix Einstein uns anys després: el que explica la teoria de la relativitat general.

El sisè l’havia escrit el físic alemany Max Plank i és el fonament de la física quàntica. Només una ment prodigiosa com la d’Einstein podia escriure cinc dels sis articles fonamentals de la física moderna, quatre dels quals durant el mateix any, el miraculós 1905."


from "De la sabana a Mart: L'economia de la intel·ligència natural" by Xavier Sala i Martín


No hay comentarios: