viernes, noviembre 24, 2023

Quote sobre la importància del foc per la cultura (llegit a "Trenca-t'hi el cap" de David Bueno) #fragment #llibre #cultura #evolució #cerebral #foc

 En el post d'avui us recomano llegir el llibre i el fragment del llibre "Trenca-t'hi el cap - La cultura com a motor de la re-evolució cerebral" de David Bueno en el que tracta la importància crucial para la evolució humana i per a la cultura que va ser el descubriment del foc:

"Fa uns quatre-cents cinquanta mil anys, els Holo Erectus van fer una troballa espectacular: van descubrir el FOC. I això va donar un impuls impressionant a l'evolució del nostre llinatge. D'una banda, el foc permet coure aliments. Això fa que el cos els pugui assimilar amb molta més facilitat, cosa que permet que la mida dels budells es pugui reduir encara més, amb tots els avantatges que comporta per alimentar un cervell cada cop més gros. Però també va permetre un altre efecte crucial: gaudir dels focs de camp. El foc actua de nucli aglutinador, de centre de l'activitat social, on es poden compartir no només aliments i enines, sinó també companyonia per efermar aquestes relacions socials. I explicar i compartir històries i experiències permet afermar aquestes relacions, unes activitats que són indispensables per generar, assimilar i transmetre cultura. La cultura humana entesa no solament com el conjunt de coneixences, de símbols, de valors, de normes i formes de vida d'una societat, sinó també, de manera molt especial, atenent al seu origen etimològic, cultivar (créixer, desenvolupar-se i donar fruits), potser va nèixer al voltant del foc"

Fragment del llibre "Trenca-t'hi el cap - La cultura com a motor de la re-evolució cerebral" de David Bueno


No hay comentarios: