sábado, enero 30, 2021

Quote sobre les circumstàncies en la que es va produir el conflicte de l'Ulster (llibre No Diguis Res de Patrick Radden Keefe)

Avui us porto un nou fragment del llibre que em vaig llegir i us recomano titolat No Diguis Res d'Editorial Periscopi i escrit per Patrick Radden Keefe. En aquesta ocasió el fragment escollit parla de en quines circumstàncies es va anar coent el conflicte...

"A Irlanda del Nord, hi vivien un milió de protestants i mig milió de catòlics, i era cert que els catòlics s’enfrontaven a una discriminació flagrant: sovint eren exclosos de les feines i els habitatges més bons, i també se’ls negava el poder polític que els podria haver permès millorar les seves condicions. Irlanda del Nord disposava d’un sistema polític propi, amb base a Stormont, als afores de Belfast. Durant mig segle, cap catòlic hi havia ocupat mai un càrrec executiu. Exclosos de la indústria de construcció naval i d’altres oficis atractius, molts catòlics simplement van marxar i van emigrar a Anglaterra, a Amèrica o a Austràlia, a la recerca de la feina que no trobaven a casa seva. La taxa de naixements de catòlics a Irlanda del Nord doblava aproximadament la taxa de naixements de protestants,"

(from "No diguis res: Una història real de violència i memòria a Irlanda del Nord (Astrolabi Book 6) (Catalan Edition)" by Patrick Radden Keefe, Ricard Gil Giner)


No hay comentarios: