Friday, April 01, 2005

Trainspotting (by Irvine Welsh)

Trainspotting és un hobbie que consisteix en comptar els trens que passen per una estació mentre estàs allí esperant. És reconegut com un dels hobbies amb més poca gràcia i més aburrits d'Anglaterra.

Però Trainspotting també és un llibre, escrit per Irvine Welsh. Aquest escriptor viu actualment entre el seu Edimburg natal i Amsterdam, i és autor de llibres com Acid House, Éxtasis, Escoria i Cola.

Per molts serà molt més coneguda la pel·lícula Trainspotting, però cal apuntar que la peli està basada en el llibre d'Irvine Welsh. Jo haig de reconèixer que vaig veure la pel·lícula quan es va estrenar al cine i em va agradar molt, i que per això em vaig comprar fa poc el llibre.

A Trainspotting Welsh escriu en l'aspre llenguatge dels carrers d'Edimburg, sobre les borratxeres, la droga, el futbol, els sexe i el rock and roll. Tot això amb un estil de negre picaresca dels que van néixer en el costat dur de la vida, dels que no tenen sortida per escapar de la droga i la pobresa.

El llibre no m'ha agradat tant com em pensava. Sí que és veritat que té moments molt bons, i altres que et parteixes amb un humor àcid. Però té un caràcter depressiu, i a vegades la forma que té d'escriure és desconcertant i no ajuda a llegir. Però sempre hi ha a gent que li agrada més el llibre com a aquests del Club Cultura.

El llibre el pots aconseguir a l'FNAC en l'edició d'Anagrama de la foto , o a la mateixa Amazon. Per cert, fa poc Irvine Welsh ha publicat la segona part de Trainspotting titulada Porno, que vaig estar a punt de comprar fa dies al FNAC, en la que explica com els hi va als protagonistes supervivents 10 anys després de la primera novela.

No comments: