domingo, junio 24, 2007

La Nova Vida (by Orhan Pamuk)

Durant aquestes darreres setmanes m'he estat llegint La nova vida, un llibre escrit pel Premi Nobel Orhan Pamuk. Aquest llibre me'l van regalar el passat dia de Sant Jordi d'aquest 2007 (veure post Sant Jordi 2007 a Emeshing Blog).

El llibre és una història d'amor, amb punts de nostàlgia, romanticisme, i misticisme, en un entorn bastant exòtic i un tant pobre com és Turquia. La veritat és que la forma d'escriure d'Orhan Pamuk denota els seus origens orientals, i posa de relleu les diferències entre els dos grans móns: l'Orient i l'Occident.

Tot i ser una història d'amor, la novel·la La nova vida inclou una crítica a la societat consumista occidental, que desprecia els valors de la cultura oriental que tants anys d'història conté. A més la novel·la pretén posar els libres i la literatura en general un esglaó per sobre del que és habitual, intentant inculcar en el lector la importància de llegir per mantenir la cultura.

En la contraportada d'aquest llibre de l'editorial La Magrana, apareix la següent sinposi:
"Un dia, vaig llegir un llibre i tota la meva vida va canviar.
Osman, un jove estudiant, està trasbalsat per la lectura d'un llibre misteriós. Està enamorat de Djanan que, igual com ell intenta comprendre els secrets del llibre, però Djanan n'estima un altre, Mehmet. Quan aquest home i la jove noia desapareixen, Osman marxa a cercar la nova vida promesa per l'obra que l'obsessiona.
Malgrat els anys que passa vagarejant per laTurquia profunda, Osman encara sent el mateix amor apassionat i la mateixa esperança. Fins que arriba el dia que comprèn aquest món nou tan desitjat possiblement no és res més que la mort..."


L'escriptor Orhan Pamuk va néixer a Istambul el 1952. Va estudiar arquitectura i periodisme. Ja des de la seva primera novel·la, publicada el 1982, va aconseguir un gran reconeixement i de seguida es va converir en un dels autors més venuts al seu país. Novel·la rere novel·la, crítica i lectors s'han fet ressò de la magnitud de la seva obra, que ha estat traduïda a 34 llengües. La prestigiosa New York Times review li va dedicar: "Una nova estrella brilla a l'Est: Orhan Pamuk, escriptor turc", i respecte La Nova Vida: "Les seves novel·les (erudites, formalment experimentals i compulsivament llegidore) li han fet guanyar estima internacional".

La qüestió és que Orhan Pamuk va guardonat amb el Premi Nobel de Literatura l'any 2006, gràcies a novel·les com la que és objecte d'aquest post a Emeshing Blog, que va escriure l'any 1994 sota el títol original de Yeni Hayat.

No hay comentarios: