miércoles, marzo 03, 2021

Quote sobre el Belfast cosmopolita (del llibre No Diguis Res by Patrick Radden Keefe)

Avui us porto un fragment del llibre No diguis res que vaig acaber de llegir a principis d'any i que us recomano a tots per entendre millor el conflicte d'Irlanda del Nord.

"El centre de Belfast era bulliciós, gairebé cosmopolita. Estava dominat per les mateixes cadenes de botigues (Caffè Nero, Waterstones, Kiehl’s) que trobaríeu a qualsevol altra ciutat europea petita i pròspera. Els estudis de cinema Titanic Studios s’havien fet famosos com l’indret on es rodava la sèrie de televisió Joc de trons. Hi havia fins i tot una atracció turística molt popular, el Troubles Tour, en què taxistes excombatents acompanyaven els visitants als punts calents dels pitjors anys i descodificaven els murals omnipresents que commemoraven batalles famoses, màrtirs i milicians. Tot plegat feia l’efecte que els Troubles fossin història antiga. Però la realitat era que la majoria de residents encara vivien en barris segregats per la religió i més del noranta per cent dels infants d’Irlanda del Nord continuaven anant a escoles segregades. En algunes zones de Belfast, les parades d’autobús es designaven informalment com a catòliques o protestants i la gent caminava una o dues illes de cases per evitar possibles agressions."

(from "No diguis res: Una història real de violència i memòria a Irlanda del Nord (Astrolabi Book 6) (Catalan Edition)" by Patrick Radden Keefe, Ricard Gil Giner)

No hay comentarios: