Fa un temps vaig poder assistir a una xerrada del Doctor Salvador Macip, i arrel d'aquesta xerrada vaig tenir interès a llegir algún dels seus llibres com aquest darrer publicat aquest 2022 per Arcadia.
En concret, el llibre que u vull recomanar avui és "¿Què ens fa humans?" de Salvador Macip
El Doctor Salvador Macip és un destacat divulgador en el nostre país, i va ser dels metges més reconeguts i sensats informant-nos durant la pandèmia del Covid19 en els mitjans de comunicació.
Segons apareix en el llibre, Salvador Macip va nèixer a Blanes, comarca de La Selva, a l'any 1970. És metge, investigador, escriptor, i jo afageixo divulgador. Va estudiar Medicina a la UB Universitat de Barcelona, on també es va doctorar en Genètica Molecular i Fisiologia Humana. Va passar nou anys a l'Hospital Mount Sinai de New York fent recerca oncològica. Des del 2008, dirigeix un grup de recerca sobre el càncer i l'envelliment a la Universitat de Leixester (UK), on és catedràtic del Departament de Biologia Molecular i Cel·lular. Des del 2020 és també catedràtic i investigador dels Estudis de la Salut de la Universitat Oberta de Catalunya.
Tot i que el Doctor Salvador Macip no és conegut com a escriptor, ha publicat més de 40 llibres entre novel·les, assaigs i obres de literatura infantil, que han rebut diversos premis i han estat traduïts a nou llengües. Col·labora regularment als mitjans, com en El Periódico de Catalunya des del 2011, fent divulgació científica.
El llibre ¿Què ens fa humans? de Salvador Macip té dues lectures: la primera lectura és de 164 mitges pàgines on tracta de respondre a la pregunta que dóna nom al llibre amb la resposta a altres preguntes. La segona de les lectures és la part inferior de cadascuna de les pàgines on inclou bibliografia i explicació d'algunes de les paraules o teories amb una lletra més petita.
El subtítol de ¿ Què ens fa humans ? és Notes per a un biohumanisme racionalista on tracta de resumir de què va el llibre. I és que el Doctor Salvador Salvador Masip tracta de donar resposta a la gran pregunta veient l'evolució que ha tingut la humanitat a partir de la genètica, de la nostra consciència, de la intel·ligència i la important dimensió social per a esdevenir una societat predominant que tracta d'imposar la seva realitat per sobre de les lleis de la naturalesa. Però a més l'autor tracta d'apuntar-nos el futur de la humanitat en el darrer capítol.
A la contraportada del llibre l'editorial Arcadia ens fa 5 cèntims del llibre ¿Què ens fa humans? de Salvador Macip:
"Els humans disposem d'una capacitat única d'entendre la nostra existència. Conèixer ls nostres característiques genètiques, bioquímiques i cel·lulars, en el context de la història, la cultura i l'evolució, ens pot ajudar a comprendre'ns millor com a espècie i a respondre, des de la metodologia científica, algunes de les preguntes que ha plantejat tradicionalment la filosofia.
En aquest assaig, Massip proposa analitzar la condició humana a través del que anomena "biohumanisme racionalista", una eina que ens ha de permetre transgredir el determinisme biològic per assolir una vida en societat digne i justa."
No hay comentarios:
Publicar un comentario