En primer lloc, va fer una introducció al Transhumanisme i Posthumanisme el Director de DTUM Albert Cortina.
L'evolució de la intel·ligència artificial (AI) i la robòtica ens fa plantejar una sèrie de dilemes ètics i de qüestions difícils de resoldre a priori.
Per exemple, hem de lluitar i competir per seguir sent millors que la intel·ligència artificial, o està clar que poc a poc ens aniran superant as humans en diferents àmbits i per tant ens hem de focalitzar a interactuar.
Llavors hi ha diferents postures davant de l'evolució de la robòtica i la AI liderats per diferents filòsofs o experts en la matèria:
- Escèptic
- Conservador
- Promotor
- Innovador
Al final està clar que ens trobarem davant de singularitat tecnològica en què ens superaran en molts aspectes, potser allà on difícilment arribaran serà en termes com en les intel·ligències soft com l'empatia. Però ja hi treballen quan posen a robots humanoides a atendre al públic a hotels de japó.
Hi ha gent que diu que haurem d'arribar a hibridar humans amb tecnologia per tal d'arribar a aconseguir reptes tabú com:
- Superintel·ligència
- Superlongevitat
- Superbenestar
D'aquesta hibridació arribarem a tenir transhumans, posthumans... el que posa a sobre la taula la necessitat de fixar uns valors ètics per fixar un humanisme avançat que entenem a Europa, però que potser a Asia o a USA s'entèn d'una altra manera.
Tot això ens porta a un difícil repte de veure com legislar a la persona electrònica, tema amb el que ja treballa la Unió Europea. I és que ens trobem en un moment clau de disrupció, que la gent anomena 4a revolució industrial i altres 1a revolució de la intel·ligència.
Després ha estat el torn de Ricardo Tellez CEO The Construct que ha tractat el tema dels Robots humanoides.
Des del seu punt de vista s'han fet interessants progressos pel que fa a robots humanoides, però està clar que encara estan lluny d'aconseguir ser profitosos.
Ha mostrat imatges dels robots humanoides més coneguts com:
- Atlas (Boston Dynamics - Google)
- Valkyrie (NASA per anar a Mart)
- Reem-C (Pal)
- Asimo (Honda)
- Robonaut (NASA - ASM) per anar a l'Estació Espacial Europa)
Com que veuen que no evolucionen suficientment, han organitzat diversos concursos com el DARPA Robotics Challenge per tal de millorar el robots humanoides
Una forma de tirar tots en la mateixa direcció és aconseguir que el sistema de programació sigui unestandar comú, i és el que ha procurat la Open Source Robotics Foundation amb el ROS (Robot Operating System) per tal de solucionar aquest Lack of Standard.
Per la seva part ha aparegut la RobotIgnite.Academy per tal d'ensenyar a programar robots, qui sap, potser una nova feina en el futur.
Per finalitzar unes interesants pistes del que esdevindrà la futura societat:
- 50% tasques seran automatitzades per robots
- Es necessitara renda basica per aquells que es quedin sense treball
- Es cobrarà amb moneda electronica tipus bitcoin
- Indústria entreteniment amb realitat augmentada
És per aquest motiu que hauríem de tractar d'ensenyar i formar a les noves generacions de la necessitat d'adaptar-se a tots aquells sectors i tasques on els robots no arribin.
Algunes comparacions que es realitzen quan es parla d'obsolescència a la feina i en tasques són:
- Amb la invenció del motor i la fabricació de cotxes, les ciutats van viure un ràpid canvi eliminant els carruatges de cavalls i substituint-los per els primers cotxes. D'aquesta manera van perdre la feina els criadors de cavalls, els que alimentaven els cavalls, els que conduien els carruatges, els veterinaris i fins i tot els que netejaven els excrements dels carrers. Però a canvi noves professions es van crear com: persones a la cadena de muntatge de Ford, mecànics, personal en gasolineres, assegurances...
- Una cosa semblant ha anat passant amb les agències de viatges orientades a fer bitllets d'avió. Estudiaven una carrera per poder fer els bitllets segons els requeriments d ela companyia aérea i les necessitats dels viatgers. Però va haver un moment que és el propi usuari el que accedeix per Internet a la companyia aérea amb que vol volar, compra els bitllets amb tarjeta de crèdit i s'imprimeix per la seva impresora els bitllets.
Doncs segurament moltes professions hauran de passar aquesta transformació tan radical que, o bé t'adaptes, o bé quedes fora de joc.
En el debat han fet una bona pregunta a nivell legal que segurament obra el ventall de possibilitats a les assegurances per tractar de canviar el seu model:
Si un robot fa mal o mata algu, de qui és la culpa (per exemple robot Da Vinci per operacions mèdiques):
- Metge
- Hospital
- Fabricant
- Programador
...
¿Què us sembla aquest debat? Alguna idea que pogueu enviar-me serà benvinguda!!!
No hay comentarios:
Publicar un comentario