viernes, noviembre 19, 2021

Quote sobre el primer intent possibilista per votar en un referèndum (del llibre "Tota la veritat: La crònica definitiva dels dies decisius del Procés") #intent #referendum #TotaLaVeritat #Procés #cronica #catalans

A continuació us porto un interessant fragment del llibre "Tota la veritat: La crònica definitiva dels dies decisius del Procés" sobre el primer intent possibilista per votar en un referèndum:

"El primer intent possibilista el promou un grup d’històrics de l’antiga Convergència, encapçalats per Joaquim Molins. Han articulat un document que mira de conjugar dues premisses: que els catalans puguin votar una solució i que no es posi en qüestió que, a l’Estat, la sobirania resideix en el poble espanyol. El terreny de joc dona marge per plantejar un paquet de reformes. Primer, afegir una disposició addicional a la Constitució que garanteixi la singularitat jurídica de Catalunya com a nació, amb tot el blindatge competencial que calgui. Se suggereix fins i tot modificar l’article 5 de la Carta Magna perquè Barcelona sigui cocapital amb Madrid. Segon, una reforma fiscal que corregeixi l’infrafinançament autonòmic i asseguri una cartera de serveis públics per al conjunt de ciutadans espanyols, ampliable a aquells extres que es vulgui pagar cada comunitat. I tercer, esmenar els greuges que arrossega Catalunya en inversions i infraestructures, dotació de prestacions socials i incompliments per part de l’Estat."

(...)

"una proposta sorprenent: que sigui el Govern espanyol qui convoqui un referèndum, en aquest cas consultiu, sobre la millora de l’autogovern de Catalunya. Podria ser una vàlvula d’escapament per canalitzar les ànsies de votar de milions de catalans, però amb unes urnes posades pel Consell de Ministres i per validar si estan d’acord a continuar a Espanya dins un marc estatutari perfeccionat, on s’atenguin peticions llargament reivindicades pel nacionalisme català; a canvi, això sí, d’aparcar la independència. Seria, de fet, un referèndum invertit, en què el no l’hauria de defensar l’independentisme, mentre que pel sí podrien trobar-se fent campanya forces tan dispars com el PP, els socialistes, els comuns o fins i tot sectors moderats del PDeCAT. La idea que vehicula Xuclà té el patrocini de diverses personalitats del món socioeconòmic i acadèmic català i d’altes instàncies del PDeCAT, però Puigdemont no en sap res."


(from "Tota la veritat: La crònica definitiva dels dies decisius del Procés (Ara Pausa) (Catalan Edition)" by Ferran Casas i Manresa, Odei Anchustegui-Echearte i Atienza, Marc Martínez i Amat, Roger Mateos i Miret, Gerard Pruna i Colera, Neus Tomàs i Gironi, Odei A. Etxearte I Atienza)


No hay comentarios: