domingo, febrero 05, 2012

The End Is Where We Start From - Fundació Joan Miró

Hace unos días llegó a mis manos un flyer con un diseño de lo más chulo:
THE END IS WHERE WE START FROM
WE START FROM THE END IS WHERE ...


Se trata de la exposición Menjadors - Comedores - Dining Rooms de Mariona Moncunill que está actualmente en la Fundació Joan Miró de la ciudad de Barcelona.


La presentación de la exposición Menjadors - Comedores - Dining Rooms se realizó el pasado 20 de Enero de 2012 por parte de la comisaria Karin Campbell y de la artista Mariona Moncunill, pero la exposición aún puede visitarse hasta el próximo 4/3/2012.

Como curiosidad comentar que me recordó la canción Where I end and you begin de Radiohead.

Més informació de l'exposició The End Is Where We Start From:
"Els relats, explicats a través de paraules, imatges o gests, són possiblement la forma de comunicació més perdurable que coneixen els éssers humans. Més que un simple llistat de fets, una narració pot superar les barreres culturals, geogràfiques i d’una època per a explicar com o perquè alguna cosa ha arribat a esdevenir-se. En el procés, s’entrellacen experiències personals i col·lectives, i els esdeveniments, ja siguin actuals o històrics, reals o ficticis, adquireixen significat. Els projectes inclosos a The End Is Where We Start From (El final és el lloc des d’on comencem) presenten històries que, en certa mesura, es deriven de l’experiència personal de cada artista. Amb diferents mitjans i processos de treball, aquests projectes reflecteixen com cada artista aborda, de manera única i de vegades poc convencional, la construcció d’una narració.

El títol d’aquesta sèrie prové d’un poema de T. S. Eliot anomenat «Little Gidding» escrit en la dècada dels quaranta. A l’última estrofa del poema, Eliot defensa el potencial generatiu d’un final:

El que diem començament és tot sovint el final I arribar al final és arribar a un començament. El final és el lloc des d’on comencem

La decisió de presentar una obra d’art ja és en ella mateixa una mena de «final» que representa la decisió de l’artista de compartir un objecte o una idea amb altres persones. En aquest cicle, les artistes obren la possibilitat, fins i tot la necessitat, que el públic visitant insufli vida a les seves narratives per mitjà d’una participació activa en els seus treballs. Adoptant diferents formes en cada una de les cinc exposicions, aquesta participació s’inicia amb les preguntes que els projectes plantegen al públic, ja sigui de manera explícita o implícita. Quin paper poden jugar els espectadors en una exposició dins d’un museu i de quina manera el públic contribueix a modelar o incidir en la vida present o futura d’un projecte artístic? Com es relacionen les accions, els sistemes de creences i les històries personals de cada visitant amb el que es presenta en una exposició? De quina manera l’experiència individual d’una exposició pot anar més enllà del simple acte de mirar? El públic que entri a l’Espai 13 serà convidat a observar, escoltar, llegir i desplaçar-se per la sala i en fer-ho tindrà l’oportunitat de proposar nous inicis a partir del «final» de cada història.

Les artistes que es presenten en aquest cicle són Mireia c. Saladrigues, Daniela Ortiz, Mariona Moncunill, Alex Reynolds i Mireia Sallarès."

No hay comentarios: