martes, septiembre 11, 2007

11 Setembre - La Diada

Avui Onze de Setembre es celebra en el nostre País la Diada Nacional de Catalunya, commemora l'heroica resistència dels catalans al 1714.

Es celebra el dia 11 de Setembre perquè va ser aquell dia de l'any 1974 quan va caure Barcelona a mans invasores, després de 13 mesos de setge per part de tropes castellanes i franceses del Borbó Felip V, durant la Guerra de Successió.

Un dels més recordats durant aquella resistència va ser el General Moragues, que actualment és un símbol de catalanitat perquè va donar la vida per Catalunya. Ve a ser en molts aspectes semblant al President Macià, ja que va ser jutjat i torturat i mort injustament defenent el poble català.

El General Moragues dedicà gran part de la seva vida a lluitar en defensa de la identitat del poble català i per la seva gesta es convertí en heroi i màrtir de Catalunya. Va aconseguir establir pactes amb els anglesos per establir un front contra els borbons, però anys desrés de començada la guerra, el Pacte d'Utrecht va deixar sense recolzament dels anglesos al poble català inferior en recursos i exèrcit al del Borbó Felip V.

El General Josep Moragues i Mas va ser mort el 27 de Març de 1715 i se li van retirar tots els honors militars, va ser arrossegat per un cavall per Barcelona fins al patíbul on va ser decapitat. El seu cap va ser exposat com a escarnien una gàbia de ferro que es va penjar al Portal del Mar de Barcelona, amb una inscripció en llatí que posava: “Josep Moragues, per haver comès el crim d’una repetida rebel·lió, haver abusat dues vegades de la clemència reial, finalment, la tercera vegada, fou pres i executat per la justícia.”

No hay comentarios: